Годишен конгрес на AIPPI в Сан Франциско

Между 10-13 септември 2022 г. в Сан Франциско, САЩ се проведе Световния конгрес на AIPPI – Международната асоциация за закрила на интелектуалната собственост. От българска страна в работата на конгреса участваха Председателя на Българската национална група (БНГ) на AIPPI Стоян Сираков и заместник председателя Олга Сиракова.

Специално създадени Проучвателни Комисии разработиха общо 5 резолюции в подготовка на, както и по време на самия конгрес. Резолюциите разглеждат актуални въпроси от областта на интелектуалната собственост, като се обсъждат на пленарни сесии, свободни за всички участници, и в края на конгреса бяха одобрени и приети от Изпълнителния Комитет на организацията, съставен от делегати от цял свят. Резолюциите са по следните обекти на интелектуална собственост – патенти „Патентоспособност на диагностичните методи“ (линк) , марки Търговски марки, интернет и социални медии“ (линк), авторско право „Морални права в авторското право“ (линк) и общ правен въпрос „Закрила на търговската тайна при граждански производства (линк), както и 1 резолюция на Постоянния комитет за алтернативно разрешаване на спорове „Привилегии, свързани с преговори за уреждане на спорове и компромисни предложения“ (линк).

БНГ на AIPPI е свела приетите резолюции до знанието на Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на културата, Министерството на иновациите и растежа, Българска Търговско-Промишлена Палата, Българска стопанската камара, Комисия за Защита на Конкуренцията и, разбира се, на Патентно Ведомство на Р. България.

Освен разработването и приемането на резолюциите, самият конгрес предложи на участниците и изключително богата академична програма. Разглеждани и обсъждани бяха много актуални въпроси от всички сфери на интелектуалната собственост, като например: Доказване използване на марки в множество юрисдикции; Използване на търговски марки във филми, игри и книги; Реални проблеми на интелектуалната собственост в мета вселената; Тренировъчен лагер и симулиран процес на тема UPC; Последни съдебни решения от областта от цял свят, както и множество други теми, свързани с авторско право, марки, патенти, дизайни и нелоялна конкуренция. Състоя се и традиционният за AIPPI „фарма ден“ – цял ден, изпълнен с програма, насочена към фармацевтичната индустрия и въпросите, свързани с интелектуална собственост, специфични за този бранш.

Конгресът предложи и богата социална програма, предоставяща възможност на всеки участник за срещи с приятели от целия свят, време за нови контакти и приятелства.

През 2023 година Конгресът на AIPPI ще се проведе в Истанбул – място, където много от членовете на БНГ на AIPPI ще могат да обогатят познанията си в областта, да срещнат приятели, както и да участват в работата на организацията.

Приключи регистрацията за конференцията, организирана от БНГ на AIPPI

С настоящето Ви уведомяваме, че предвид големия интерес към конференцията на тема „Тенденции в интелектуалната собственост. Опит и практика в България след 10 г. членство в ЕС“, която ще се проведе на 30-31.03.2017 год. в х-л „Hilton”, гр.София, предвидените места са запълнени. Молим ви да не изпращате повече заявления за участие и да не превеждате такса участие .

Приемете нашите извинения!

БНГ на AIPPI организира двудневна конференция (30-31.03.2017)

Българската Национална Група на AIPPI има удоволствието да ви покани на конференция на тема „Тенденции в интелектуалната собственост. Опит и практика в България след 10 години членство в ЕС“. Конференцията ще се проведе на 30-31.03.2017г в конферентна зала на х-л „Hilton“, гр. София и на нея ще се обсъдят най-актуалните тенденции в областта на интелектуалната собственост и опита на България след 10 години членство в Европейския Съюз. Лектори ще бъдат международни и национални експерти в сферата на интелектуалната собственост, в това число вицепрезидента на AIPPI, преподаватели от университета „Queen Mary“ в Лондон и Университета за Национално и Световно Стопанство, София, както и представители на EPO, EUIPO, Патентно Ведомство, Агенция Митници, ВКС и ВАС. За първи път в България ще бъде представена практиката на СЕС от референдер в кабинета на съдия Александър Корнезов в Общия Съд на ЕС. Осигурен е симултанен превод на/от английски. Подробна информация за програмата, услугите, включени в регистрационната такса, и форма за регистрация може да намерите в приложените файлове.